Apa vie contra cancer
E prima oara in viata mea cand stau de vorba cu o fetita care trebuia sa fie moarta. De vreo cativa ani, spun medicii. Si asta imi da o emotie tampita. Ma jenez s-o privesc, s-o intreb, s-o ascult. Culmea este ca Elena ma ajuta sa trec de impas. Imi zambeste, trist, uitandu-se, prin mine, si mai trist, intre doua butonari de calculator. Cu aerul unui om foarte matur. Trecut, deja, prin incercarile cele grele. Si fara sa faca o tragedie antica din asta: „Da, ma simt bine, sunt in vacanta, iau medicamente, citesc, desenez, scriu versuri, ma duc la control…” Doamne, fetita asta mai are si o anume seninatate! Ca si cand totul ar fi doar un joc. Ca si cand n-ar mai avea nimic de pierdut. In afara de un mic detaliu. Viata in sasi. Care ii atarna de un fir de par. Mai exact, de cateva bidoane cu apa saracita in deuteriu. Apa vie!
Prof. dr. Traila Nicola, seful Clinicii de chirurgie oncologica din cadrul Spitalului mu nicipal Timisoara, trateaza cancerul intr-o maniera mai putin obisnuita: cu apa vie.
Este vorba despre deja celebra apa sara cita in deuteriu, produsa la Ramnicu Valcea si care, dupa cate spun specialistii, are proprie tati aproape miraculoase.
Chiar daca cercetarea acestui fenomen se afla de-abia la inceput, deci explicatii stiintifice nu prea avem, apa vie nu se cramponeaza de asta si isi face linistita treaba. Adica devine un fel de „sanatate pe paine” acolo unde este intrebuintata.
Nici prof. Nicola nu stie exact mecanismul prin care apa cu putine molecule de deuteriu tine cancerul in frau. Dar asta nu inseamna ca nu o foloseste, de vreme ce zeci de bolnavi inca sunt in viata, numai datorita ei: „Povestea asta a inceput de la o observatie simpla, respectiv de la faptul ca in Podisul tibetan, spre deosebire de alte locuri, oamenii traiesc mai mult si nu se prea imbolnavesc de cancer.
Dupa cercetari, s-a ajuns la concluzia ca motivul ar fi apa consumata, care provine din ghetari topiti. Deci e apa saraca in deuteriu, pentru ca a fost o data evaporata. Ei, bine, de aici au pornit experientele de laborator, la Budapesta si la Bucuresti, romanii si maghiarii fiind pionierii acestui domeniu.
S-a constatat, clar, ca apa are rol protector in dezvoltarea unor cancere provocate la soareci. Mai mult, le sporeste forta fizica, instinctul de supravietuire si potenta, la varste echivalente cu 80 de ani la om. Deci si asa-zisul efect anti-aging merita sa fie luat in seama. Noi am extrapolat aceste rezultate la oameni, ghidandu- ne dupa lucrarile stiintifice si dupa experienta maghiara. La Budapesta s-a lucrat cu apa vie pe diverse tipuri de afectiuni canceroase, pe un lot de 40 de bolnavi, ceea ce, din punct de vedere statistic, este corect si relevant.