Cercetari unice in Europa si in lume, la Valcea
Medicamente revolutionare pentru combaterea cancerului si cercetari in Marea Neagra pentru obtinerea energiei din hidrogen sulfurat
Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice – ICSI Ramnicu Valcea, o unitate secretizata pana acum cativa ani, ai carei angajati nu aveau voie inainte de 1989 nici macar sa spuna din ce localitate sunt, fara sa mai vorbim de locul de munca, a inceput sa isi deschida acum portile si pentru publicul larg. Institutul este unul dintre putinele unitati de cercetare care au mai ramas in Romania unde se fac atat cercetari in domeniul inovatiei energetice, cat si medicale ori nucleare. De curand, in cadrul institutiei functioneaza un incubator tehnologic si de afaceri, in cadrul caruia 10 societati comerciale care au domenii de activitate de cercetare sau inovare colaboreaza cu institutul pentru promovarea produselor acestuia.
Unul dintre cele mai cunoscute produse patentate de cercetatorii institutului este apa saracita in deuteriu, care ajuta foarte mult in domeniul medical, pentru ameliorarea si prevenirea cancerului.
Din pacate, confruntati cu lipsa de colaborare din partea sistemului medical romanesc, reprezentantii institutului sunt nevoiti sa livreze „apa vie” in strainatate, cererea cea mai mare provenind din Ungaria, care cumpara in prezent 70% din productia de apa grea, dar apa de la Valcea a ajuns si pe piata japoneza. Institutul colaboreaza si cu spitale clinice din Iasi, Timisoara, Bucuresti, ba chiar si cu unitatile de pe platforma chimica valceana.
„Noi o numim apa imaculata si urmeaza sa fie scoasa pe piata de la 1 aprilie si la sticle de 0,5 litri. Pana acum o vindeam doar la peturi de 2 litri. Este de fapt o apa potabila purificata, saracita in deuteriu. O sticla de doi litri costa acum 20 de lei, iar pentru oamenii sanatosi trebuie inmultita cu doua treimi de apa normala. Pentru bolnavi, aceasta apa nu se foloseste ca o cura, ci trebuie bauta tot timpul. In prezent, ungurii cumpara de la noi in jur de 100 de tone pe an si o vand acolo cu 10 euro sticla. Avem si o apa pentru uz veterinar, numita Aqua Forte”, spune directorul institutului.
In Romania, doar cateva spitale particulare folosesc aceasta apa ca metoda de tratament, cei mai multi bolnavi fiind nevoiti sa mearga direct la poarta institutului pentru a-si cumpara apa detritiata. Apa saracita in deuteriu are efecte in special in tratarea cancerului, in combinatie cu chimioterapia. In interiorul institutului se pastreaza de altfel si prima cladire unde s-a produs apa grea, instalatia avand o capacitate de o tona pe an.
In prezent nu se mai produce apa grea care era pe piata in 1971, la infiintarea institutului. Productia este acum, in medie, de 120 de tone de apa grea pe an, dar fara folosirea de instalatii cu hidrogen sulfurat. Initial, in 1971, uzina a fost infiintata pentru producerea de apa grea, sub denumirea de „Uzina G” si poate rezista la cutremure de pana la 7,5 grade pe scara Richter. In anul 1994, uzina si-a schimbat denumirea in ICSI, iar ulterior, in 1996, in Institut National de Cercetare.
Datorita domeniului sensibil, cel al cercetarii, si salariile angajatilor sunt pe masura, putand ajunge chiar pana la 3500 – 4000 de euro pe luna, comparabile cu cele ale cercetatorilor din celelalte tari. In afara de saracirea apei, la institut se mai fac si cercetari nucleare, dar si recuperarea de metale pretioase din catalizatori uzati. De asemenea, institutul are unitati proprii care fac monitorizari de mediu, dar si aparate care pot determina cu exactitate calitatea vinurilor si provenienta acestora.
Alte aparate din institut pot determina nivelul pesticidelor din alimente sau din legume. Institutul este de asemenea furnizor de heliu lichid pentru toate spitalele din Romania care detin tomografe. Anul trecut, in cercetarea clasica s-au investit 2 milioane de euro, iar anul acesta se estimeaza ca bugetul va fi cel putin la fel de consistent. In prezent, unul dintre proiectele institutului, care a fost demarat de curand, priveste cercetari medicale in domeniul farmaceutic, pentru crearea unui nou medicament eficient in cancerul de ficat.
Dr. Radu Tamaian, care lucreaza in laboratorul farmaceutic, incearca in prezent sa obtina noi compusi antitumorali. „Incercam sa cream un medicament tintit, care sa actioneze doar asupra tumorii hepatice, si sa nu afecteze restul organismului. In acest sens nu s-au prea facut progrese in intreaga lume. Doar pe piata americana este la ora actuala un medicament de acest fel, extras din tisa, dar este folosit de putin timp.
Noi estimam ca vom finaliza proiectul acesta in 2010, iar dupa ce vom crea medicamentul va trebui sa gasim un spital care sa coopereze cu noi pentru testarea acestuia”, spune dr. Tamaian.
Reprezentantii Institutului efectueaza in prezent si o serie de cercetari unice in lume, in incercarea de a stabili eficienta obtinerii energiei electrice din hidrogenul sulfurat aflat pe fundul Marii Negre. „Efectuam aceste cercetari in colaborare cu celelalte state care au iesire la Marea Neagra, printre care Turcia, Ucraina, Kazahstanul.
Este cert ca se poate obtine energie din hidrogen sulfurat, dar este o problema de eficienta si de siguranta, pentru ca gazul respectiv, care se gaseste din belsug in Marea Neagra, este foarte periculos, si apoi este costisitor de scos la suprafata, el aflandu-se la 800-1000 de metri in adancime. Eu, personal nu as risca sa folosesc aceasta metoda pentru obtinerea energiei, deoarece vaporii de hidrogen sulfurat sunt foarte periculosi pentru organismul uman.
La inceputurile institutului foloseam si noi aici hidrogen sulfurat si s-a intamplat de cateva ori sa le vina rau angajatilor din cauza vaporilor, care afecteaza creierul mic. Pur si simplu isi pierdeau echilibrul si cadeau pe spate. Si, nu stiu cum se facea, dar mirosul ajungea direct in biroul directorului general de atunci, mai mult decat la angajatii care lucrau direct in sectia respectiva. Este un gaz periculos si greu de controlat.
Momentan, Romania mai are resurse energetice, dar s-a pus deja problema producerii de energie verde, iar acest lucru cred ca se poate face in special cu pilele de combustie pe baza de hidrogen”, spune directorul institutului, prof. univ. dr. Ioan Stefanescu. Un alt produs inovativ al institutului este pila de combustie pe baza de hidrogen, cu care se poate produce energie electrica.
De asemenea, in cadrul institutului se realizeaza si cercetari nucleare, prin separarea tritiului de deuteriu, pentru instalatiile industriale de separare a tritiului pentru reactoarele de la Cernavoda. Romania devine astfel si furnizor de tritiu pentru piata europeana.
In cadrul institutului a fost infiintat de curand si un incubator tehnologic si de afaceri in cadrul caruia isi desfasoara in prezent activitatea 10 firme mici si mijlocii, care au obiect de activitate legat de cercetarile intreprinse in cadrul institutului si care se ocupa in special cu promovarea si comercializarea produselor create de cercetatori. Incubatorul are gestiune proprie, dar nu are si personalitate juridica, iar in 5 ani acesta va apartine institutului.
In prezent, acesta este in subordinea Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice Ramnicu Valcea si sub coordonarea Directiei de Infrastructuri si Transfer Tehnologic din cadrul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, care a acordat titlul de entitate a infrastructurii de inovare si transfer tehnologic pentru o perioada de 5 ani, incepand cu 15 decembrie 2006. Societatile aflate in prezent in incubator, respectiv SC Ecotestgas, SC Ecosystem Expert, SC Messer Magnicom Gas, SC Messer Energo Gas, SC Messer Romania Gas, SC Carpe, SC Ecoprotmed SRL, SC Metinstal, SC Montindus SRL si cea mai mare unitate, SC Mecro System SRL, cea care se va ocupa de comercializarea apei saracite in deuteriu, scoasa pe piata sub denumirea de Qlarivia, au de fapt misiunea de a se ocupa de marketingul si vanzarea produselor obtinute in cercetarilor din cadrul institutului.
„Pana in prezent au fost incubate 10 firme care sunt capabile sa se angajeze in afaceri inovative, prin transferarea unor rezultate ale cercetarilor institutului nostru. Dispunem de un portofoliu de peste 30 de brevete si proiecte aplicabile. Firmele pot participa, in parteneriat cu institutul nostru, la proiecte de cercetare-dezvoltare. A fost infiintata si Reteaua Nationala de Inovare si Transfer Tehnologic, care cuprinde toate incubatoarele din tara”, a precizat directorul incubatorului, Gheorghe Titescu.